Сънят - защо е толкова важен?

Много често в нашето ежедневие ние пренебрегваме важните фактори, които влияят на здравословното ни състояние. Един от тези водещи фактори е сънят. Най-често срещаните причини за нередовен сън в наши дни са работа, стрес, социални мрежи, околна среда.

Не можете да си представите даже какъв стрес за мозъка ни е скролването на телефона точно преди сън и веднага след събуждане!?

Добрият сън е от решаващо значение за психическото и физическото здраве, а използването на телефона ви в леглото може да затрудни това. 

Нивата на мелатонин - хормонът, който ви прави уморени, обикновено се повишават преди да заспите. Вашият телефон излъчва синя светлина, която възпрепятства производството на мелатонин, което Ви прави по-бдителни и не толкова сънливи, колкото обикновено. Заспиваме с безброй "чужди спомени", локации, визии, персонажи, които оставят след себе си безброй вреди, не само на съня, а и на емоционалното състояние. 

Липсата на сън пречи на метаболитните процеси, прави ни по-уморени, по-непродуктивни, по-разсеяни, мускулатурата не може да бъде възстановена, независимо колко тежко сме тренирали предходния ден.

Нека разгледаме ползи от съня и си отговорим на въпроса "Защо трябва да обърна специално внимание на качествения сън?"

1.Подържане на оптимално тегло

Лишаването от сън повишава нивата на грелин и намалява нивата на лептин. Грелинът е хормон, който ни кара да се чувстваме гладни, докато лептинът ни кара да се чувстваме сити. Това може да ни накара да се чувстваме по-гладни и да преяждаме.

2. Подобрява концентрацията и производителността

Сънят е важен за различни аспекти на мозъчната функция.

Когнитивните способности, концентрацията, продуктивността и производителността са отрицателно повлияни от лишаването от сън.

Добрият сън подобрява уменията за решаване на проблеми и подобрява паметта както при деца, така и при възрастни.

3. Подобрява сърдечната функция 

Ниското качество и продължителност на съня може да увеличи риска от развитие на сърдечно заболяване.

Липсата на сън  увеличава риска от високо кръвно налягане, особено при тези с обструктивна сънна апнея - състояние, характеризиращо се с прекъсване на дишането по време на сън.

4.Влияе върху метаболизма на захарта и риска от диабет тип 2

Краткият сън е свързан с по-голям риск от развитие на диабет тип 2 и инсулинова резистентност – когато тялото ви не може да използва правилно хормона инсулин.

Ллишаването от сън може да причини физиологични промени като намалена инсулинова чувствителност, повишено възпаление и промени в хормоните на глада, както и поведенчески промени като лошо вземане на решения и по-голям прием на храна – всички те увеличават риска от диабет.

Плюс това, лишаването от сън е свързано с по-висок риск от развитие на затлъстяване, сърдечни заболявания и метаболитен синдром. Тези фактори също повишават риска от диабет.

5. Лошият сън е свързан с депресия

Проблемите с психичното здраве, като депресия, са тясно свързани с лошо качество на съня и нарушения на съня.

6. Поддържа здрава имунна система

Липсата на сън уврежда имунната функция.

Правилният сън може да подобри отговора на антителата на тялото ви към противогрипните ваксини.

7. Влияе на емоциите и социалните взаимодействия

Загубата на сън намалява способността ви да регулирате емоциите и да общувате социално.

Когато сме уморени, ни е по-трудно да контролираме емоционалните изблици и поведението си пред другите. Умората може също да повлияе на способността ни да реагираме на хумора и да проявяваме съпричастност.

Плюс това, тези, които са хронично лишени от сън, са по-склонни да се отдръпнат от социални събития и да изпитат самота.

Даването на приоритет на съня може да бъде ключов начин да подобрите отношенията си с другите и да ви помогне да станете по-социални.

Ако се справяте със самота или емоционални изблици, не се страхувайте да се свържете с приятел, член на семейството или здравен специалист, за да получите подкрепа. 

Моят съвет е да си дадете приоритет на съня.

Оставяйте си телефона далеч от вас, избягвайте преди заспиване да сте с него. Сутрин след събуждане изчакайте да протичат нормалните процеси в телата ни и тогава прибегнете към интересните неща в социалните мрежи.

Тези на пръв поглед елементарни неща са от изключителна важност за нашето здраве.

Назад към блога