Ползите от ледена вана/душ

Облекчаване на мускулната болка и раздразнение след тренировка
Ниските температури стесняват кръвоносните съдове, което може да помогне за облекчаване на болката. След като излезете от ледена баня, кръвообращението ви се увеличава и мускулите ви се отпускат, докато се затопляте. Има някои доказателства, че потапянето в студена вода в рамките на един час след тренировка може да намали болката и да насърчи възстановяването до 24 часа.

Контрол на теглото
Ниските температури първоначално забавят метаболизма, но при затопляне на тялото след това са необходими допълнителни калории, които тялото ни изразходва. Студът може също така да помогне за превръщането на белите мастни клетки в кафяви мастни клетки. Те произвеждат топлина и помагат за контролиране на нивата на кръвната захар и инсулина, което помага при регулиране на теглото.

Успокоява кожата
Студът причинява свиване на малки артерии и вени в кожата, което намалява порите и помага за подпухналостта/отока. Страхотен трик към сутрешната грижа за кожата на лицето е да се използва ледена вода за измиването му, дори потапяне във ваничка с лед. Подпухналостта веднага изчезва, кожата е по-свежа, а порите се свиват. Помага при раздразнена и възпалена/зачервена кожа.
Избягвайте да правите ледена вана, ако имате отворени рани.

Подобрява настроението
Преднамереното излагане на студ е изцяло положителен стресор, при който тялото, за разлика от други стресови ситуации, не отделя кортизол. Тялото отделя високи нива от мобилизращите хормони адреналин и норадреналин, както и познатият като “хормон на щастието” допамин. Повишат се активността, фокусът, желанието да се движим. И тези повишения са много по-дълготрайни, отколкото очаквате.

Укрепва имунната система
Всички сме чували за каляването на тялото с цел повишаване на имунната система. Е, преди е работило, работи и сега. Тялото ни е адаптирано и реагира по-благоприятно към стреса, кръвообръщението е засилено, метаболизмът също.

Колко често и кога?

Стремете се да влизате в екстремно студена среда 10-11 минути седмично - това ще вдигне на следващо ниво вашите тонус, насторение, имунна система, метаболизъм и използване на мазнини за енергия. Студът доказано конвертира вредните бели мазнии в кафяви такива, правейки оптимален механизмът по използването им за енергия, тоест тяхното изгаряне.ВАЖНО: Дали студен душ, ледена вана или криосауна - не правете студени сесии поне 4 часа преди вечерният ви сън. Високите нива на адреналин ще попречат на съня ви, а той е абсолютно незаменим за възстановяването и нервната система.

Няколко важни съвета

Веднага след ледената вана свалете мокрите дрехи и се завийте с кърпа!

Ако влизате за пръв път, потопете се първо до кръста. Не опитвайте да потапяте цялото тяло веднага, прогресирайте бавно, но сигурно!

Ледените вани не са препоръчителни за хора с хронични заболявания и такива с високо кръвно налягане.

Спрете да предизвиквате себе си, ако не усещате, че тялото се адаптира към стресира с всяка следваща вана!